Orvos válaszol

Az "Orvos válaszol" rovatunkban szakemberek adnak tanácsot és válaszolnak a feltett kérdésekre.

A feltett kérdéseket a lehető legrövidebb időn belül válaszolják meg orvosaink, de előfordulhat, hogy ez néhány napot is igénybe vesz.
A kérdésfeltevés anonim, a kérdés a válasszal együtt jelenik meg az "Orvos-válaszol" rovatban. A választ semmilyen más módon nem juttatjuk el Önnek, sem telefonon, sem e-mailben. A teljes névtelenség és titoktartás garantált, a megadott e-mail címeket nem tároljuk, harmadik fél részére nem adjuk ki.

Kérdésfeltevéskor az alábbi űrlapot használva válasszon az orvosi szakterületek és betegségcsoportok közül. A "beteg kora" és a "beteg neme" mező kitöltése nem kötelező, de a pontosabb diagnózis és megfelelő tanács érdekében javasolt megadni a válaszokat. A nyelvbeállításnál kiválasztható, milyen nyelven várja a választ.

A tanácsok nem pótolják az orvosi vizsgálatokat!

Kérem adja meg az email címét

Kérem, válassza ki, milyen nyelven szeretné megkapni a választ!

Kérem, adja meg a születési évét

Kérem, jelölje meg a beteg nemét

Kérem, jelölje meg kérdése milyen betegségcsoportot érint!

Kérem adja meg a kérdését / panaszát!

  • Válaszoló orvosaink

  • Mozgásszervi megbetegedések, rehabilitáció
    Balneológia (általános)

    Prof. Dr. Bender Tamás

  • Neurológia, pszichiátria

    Dr. Gazdag Gábor

  • Szív- és érrendszer

    Dr. Váradi András

  • Nőgyógyászat

    Dr. habil. Varga Péter PhD

  • Bőrgyógyászat

    Dr. Nyirkos Péter

  • Légúti megbetegedések

    Dr. Mucsi János

  • Immunológia

    Dr. Kádár János

Korábbi kérdések

24 hetes Crohn beteg kismama vagyok.
A 9. héten voltam egy magán genetikai ultrahang szűrésen, ahol az orvos Magne B6 extra készítményt ajánlott 3*1 mennyiségben.
Ezt a gyógyszert a terhesség 18. hetéig így szedtem, majd a nőgyógyászom - a keményedések miatt - azt mondta szedjek inkább 2*2 Magne B6-ot.
Azonban sajnos tévedésből én továbbra is a Magne B6 extra változatát szedtem, amit a tegnapi napon vettem észre. Emelett még Elevit terhesvitamint is szedtem és szedek a mai napig. Tudomásom szerint a várandósság alatt 450 mg magnéziumra van szüksége a kismamának, én viszont az elmúlt másfél hónapban 500 mg-ot vettem be (Magne B6 4*100 mg, + elevit 100 mg).
Ugyanakkor a b6 vitaminból, ha minden igaz csak 2,2 mg az ajánlott napi bevitel, ezzel szemben én összesen 41,9 mg-ot vettem be naponta (Magne b6 4*10 mg,+ elevit 1,9 mg).
Ön szerint okoztam valamilyen problémát a magzatnál a túlzott vitaminfogyasztással? Elsősorban a b6 vitamin miatt aggódom, mert az 19-szerese volt a napi ajánlott mennyiségnek!

Emberi B6 vitamin túladagolással kapcsolatban is kevés megbízható információ található, terhesség alatti túladagolás biztos következményit illetően ez fokozottan érvényes.

A felnőttkori túlzott B6 vitamin bevitelre vonatkozóan az alábbi hivatkozást találtam:

"Tolerable Upper Limits

Adults ages 19 to 50 need 1.3 milligrams of vitamin B6 daily, while older women need 1.5 milligrams and senior men need 1.7 milligrams. Don’t take more than 100 milligrams a day, which is the upper tolerable limit set by the federal government. Adults of all ages need 2.4 micrograms a day of vitamin B12; there is no upper tolerable limit for B12 because high doses are considered safe for most people. The National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements notes that nutrients should come primarily from foods rather than supplements. Vitamin B6 is found in a variety of foods; vitamin B12 is found only in animal products, with beef liver and clams the richest sources.

B6 Health Risks

High intakes of vitamin B6 from food is safe, but taking high doses of B6 supplements for a year or longer can cause severe and worsening neuropathy characterized by loss of control of bodily movements. According to the Office of Dietary Supplements, symptoms of neuropathy usually stop when the supplements are discontinued. Harvard School of Public Health states that high-dose vitamin B supplements should be avoided because they could lead to nerve damage. Taking too much vitamin B6 can also cause sensitivity to the sun, painful and disfiguring skin lesions and gastrointestinal symptoms, such as nausea and heartburn. Taking vitamin B6 can also interfere with several types of medications."

Továbbá:

"A B6-vitamin aktív formája számos enzim kofaktora, több élettani funkcióban is fontos szerepe van. Túladagolása elsősorban idegrendszeri károsodásokat és ezzel kapcsolatos tüneteket okoz. Az EFSA-bizottságok értékelése szerint napi 100 mg vagy azt meghaladó mennyiség szedése hosszabb távon már neurológiai tünetekhez vezethet, például a végtagok érzékelési zavara, zsibbadás, stb."

Az irodalom alapján úgy vélem, hogy nincs kellő tapasztalat a TERHESSÉG alatti túladagolás következményeivel kapcsolatosan, nem állítható hogy a méhen belüli magzati idegrendszerei fejlődést biztosan nem érinti, az aggodalmak jogosak lehetnek, de egyértelmű bizonyítékokon alapuló véleményt nem lehet mondani. Vízoldékony vitaminról lévén szó, talán okkal feltételezhető, hogy a rövid (?) időtartamú túladagolás nem okoz maradandó elváltozást a magzati, elsősorban idegrendszeri fejlődést illetően.

Azért szoros terhesgondozási kontroll, és az illetékes terhesgondozó szakorvossal történő szoros konzultáció szükségességét mindenképp javasolnám.

Dr.Varga Péter PhD
nőgyógyász főorvos

3 éve küzdök női infertilitással. A komáromi gyógyvizet ajánlották nekem.
Érdeklődnék hogy ennek mennyi valóságtartalma van illetve hol lehet ezt a vizet megrendelni? Otthoni fürdőzéshez mely gyógyvíz és termál kristály beszerzése javasolt?
Tartós fürdő kúra a ciklus mely napjaiban a leghatásosabb? Illetve bármilyen jótanácsot szivesen fogadok! ( nincs PCO-m és a picit magas prolaktin miatt Bromochriptint szedek, de ettől független nem tudják a gyermektelenség okát ) Gyógytea, barátcserje ( Vitex agnus castus ), méhpempő nem hatott, van peteérésem, a méh szép és vastag,mégsem jön a gyermekáldás... Válaszát előre is köszönöm!

Egy ilyen levelező portál kereteit meghaladja egy ilyen komplex kérdéskörnek felelősségteljes megválaszolása.

Sok mindent közölt ugyan, de sok mindent nem az eddigi meddőségi eredményeiből. Javaslom az illetékes nőgyógyász, meddőségi szakember felkeresését és szisztematikus kivizsgálás elvégzését (pl. férj kivizsgálás, petevezető átjárhatósági vizsgálatok, ciklusdiagnosztikai és immunológiai vizsgálatok, a peteérésen kívül a tüszőrepedés, illetve a sárgatest funkció, valamint cervixfaktor vizsgálata, stb., stb.)
A gyógyvizek általában sok szempontból jótékony hatásúak lehetnek, azonban a meddőségi kezelésekben csak az ismert összetételű, bevizsgált és hatástanilag bizonyítottnak tekinthető hazai gyógyvizek (pl. Parádfürdő, Harkány, stb.) és az ezeket kiegészítő különböző kezelések kúraszerű alkalmazásától várható eredmény. Ezek többsége otthoni körülmények között nem, csakis a gyógyvizek forrásainak közelében használhatók fel, erre szakosodott gyógyintézményekben, megfelelő szakorvosi javallatok és ellenőrzés alapján.
Otthoni körülmények között a másnaponként alkalmazott tengeri sós, vagy sárvári, büki, parajdi sós vizes kádfürdőket lehet megpróbálni, de ez nem hasonlítható össze egy szakszerű kivizsgálást követően intézetben alkalmazott célzott meddőségi gyógyfürdő és kiegészítő fizioterápiás komplex kezeléssel, többhetes kúrával.

Dr.Varga Péter
nőgyógyász főorvos

Visszeres a lábam.
Melyik gyógyfürdő/ők látogatása javasolt?

Akut állapotban (thrombophlebitis) nem javasolt gyógyfürdő látogatása, de ha a bőrgyógyász vagy sebész engedi, akkor víz szempontjából mindegy, bármelyik gyógyvíz/fürdő látogatható. Kifejezett erre nincs a gyógyvizeknek hatása, de ha szabad fürdeni, akkor az jó a vénás visszafolyásra is.

Prof. Dr. Bender Tamás

Ma irodában ügyintézésnél, kb. 10 percet álltam, és elsötétült minden, nem láttam, nem hallottam és a tenyerem nagyon izzadt. Mitől lehet ez? 19 éves vagyok, lány. Válaszát előre is köszönöm!!

Hőguta, vérszegénység, átmeneti keringési zavar is szóba jön, keresse fel háziorvosát!

Werter Herr Dr.Varadi Andras, leider habe ich Arterielle Hypertonie, pAVK Stadium II b rechts nach Fontaine Im Mai 2015 erfolgte an der Oberschenkelarterie nach vollständiger Okkklusion Die Implatation von STents 6.0/120 überlappend mit 6.0/150. Wir haben schon öfter das Heilbad Hegykö besucht und wollten es wieder tun. Was Raten Sie mir?

Kkonsultieren Sie bitte mit Ihrem deutschen Gefäßchirurgen über die Anwendbarkeit der Bäder mit heißem oder kaltem Wasser. Er wird Ihnen Bescheid sagen, ob es für Sie Kontraindikationen oder Einschränkungen gibt.

Jó napot! Nekem olyan gondom lenne, hogy mostanság, ha felállok folyamatosan szédülök és ha nincs is nagy megterhelés a szívem erősen kalapál, néha fáj a mellkasom, de aktivitástól nem függ. Néha van plussz bedobogás is. Sima EKG-t csináltak azt mondták minden ok. Lehet a szédülésnek köze a szivemnez? Kb. egy hete is rosszul lettem, kaptam komplett b vitamint és elküldtek. Azóta napi szinten rámtör a pánik az élet értelmének keresése stb(van 3 gyönyörű gyermekem akiket magam nevelek). A szédülés szívpanaszok összefüggésbe lehetnek ezzel az állapottal? Nagyon magam alatt érzem magam, naponta a figyelmem nem köti le semmi. Ha átmegy rajtam jobb. Küldtek neurológushoz, de majd csak februárba kapok időpontot. Ideg eredetű vagy keringési gondok a valószinűbbek(könyökölés után a kis és gyürüsujjam rendszerint bezsibbad)? És mit tehetnék annak érdekében, hogy ez az állapot megszűnjön? Pajzsmirigyvizsgálat jó. A trigliceridek 2.71 a többi eredmény is jó. Várom mielőbbi válaszát és előre is köszönöm.

Várja meg az eredményeket, háziorvosa segítségét kérje!

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hónapja elkezdett az arcszőrzetem foltokban kopaszodni, bőrgyógyász felírt Canestent, Elocom krémet. Azóta is egyre jobban terjed. Pár hete testvéremnek is elkezdett foltos kopaszodása lenni az állán. Nevelő apámnak 2 napja.Gombás fertőzés lehet, vagy valami más áll a háttérben? Válaszát előre is köszönöm.

Elmondása alapján nem lehet kizárni a gombás fertőzés lehetőségét. Olyan bőrgyógyászatra kellene menni, ahol lehetőség van gombavizsgálatra.

Tisztelt Doktor Úr! Orrműtétem volt 2013.-ban ami nem a legjobban sikerült. Azóta az orromban a hajszálerek egyre jobban elkezdtek kijönni. Már ott tartok, hogy semmilyen alapozó nem használ. Voltam már bőrgyógyászaton Salgótarjánba, de ott azt a választ kaptam, hogy lézeres kezeléssel lehetne eltüntetni,de ők csak Budapesten a Virányos klinikát ajánlják. Megnéztem a honlapjukat és az áraik nekem túl drágák. Szeretném ha ön is megvizsgálna hátha lenne valami más megoldás is. Válaszát előre is köszönöm.

Köszönjük érdeklődését, szívesen látjuk. Javasolom, hogy kérjen IPL kezelésre időpontot a 30/4835938 telefonon (kb 30 percet). Ha szükséges, ezt lézerrel még a helyszínen kiegészítjük.

Dr. Nyirkos Péter

Sikertelen in vitro fertilizáció (IVF) után segíthet-e a balneoterápia?

Igen. A gyulladások csökkentésével, illetve összetett immunológiai hatások miatt ilyen esetekben is sikeresen alkalmazható. Speciálisan ajánlható a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház, név szerint Dr. Varga Péter nőgyógyász főorvoshoz vagy Dr.Malmer Nagyezsda szülész-nőgyógyász szakorvoshoz fordulhat.

Térdízületi kopásom miatt balneoterápiát javasoltak, de cukorbetegségem miatt lábszárfekélyem van. Van olyan balneoterápiás kezelés ami ajánlható?

Nincs. Balneoterápiás kezelések szempontjából a bőrsérülések ellenjavallatot képeznek, csak a lábszárfekély teljes behámosodását követően javasolhatók a kezelések.

Javasolja számomra a véroxigenizálást? Olvastam róla, nem tudom, hogy ki lehet-e váltani ezzel a gyógyszereimet, vagy csak kiegészítő kezelésről van szó? Metoject 50 mg/ml szúrok hetente egyszer, mellette még Salazopyrin, Arcoxia, Folsav, amit szednem kell még.Szabolcsban élek, hozzám hol van legközelebb ilyen intézmény, ahol elvégzik ezt a fajta terápiát? Ezek mellett is fájdalmam van a kezemben, lábamban.Köszönettel!

Kedves érdeklődő, sajnos nincsenek meggyőző és ellenőrzött adatok az Ön által említett kezelés hatékonyságáról.
Tisztelettel, Kádár János

Anyósomon 66 éves korában jelentkezett pikkelysömör. Van megfigyelés, tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mely utódoknál jelenik meg nagyobb eséllyel ez a kellemetlen betegség (hányadik generáció, nem, egyéb meglévő betegségek)? Kerestem, de nem találtam ilyen információt.Előre is köszönöm válaszát!

Ennél a típusnál nem magasabb az utódok kockázata pikkelysömörre.

Erősen szúró fájdalmat érzek már egy napja a jobb mellkasom alatt, egy bizonyos pontban. Ha levegőt veszek, vagy ha beszélek, egyre jobban fáj. Mikor megmozdulok, akkor is nagyon szúr. Mi lehet a problémám?

Kedves érdeklődő, sajnos az elmondottak alapján nincs egyértelmű véleményem. Sokszor szokott a mellhártya izgalma is hasonlót okozni, de a háttérben számos kórkép állhat: egyeseknek semmi jelentőségük, de vannak olyanok is, amelyek orvosi segítséget igényelnek.
Tisztelettel javaslom, mutassa meg magát orvosnak.

24 éves vagyok, 10 éve küzdök pikkelysömörrel, hullámzó intenzitással. 2 éve kezdett el rosszabbodni, orvoshoz jártam vele 1 évig - teljes kivizsgálás, krémek, nem változott semmi.Pár ismerősöm javasolta, hogy hagyjam el a lisztet, nekik segített. Lehet benne bármi összefüggés? Lehetséges, hogy valamelyik ételre vagyok allergiás? Étkeztem húsmentesen is, az nem segített.Válaszát előre is köszönöm!

Nem egészen értem, mit takar a "teljes kivizsgálás". A pikkelysömörnél átlagos esetben nem nagyon van mit vizsgálni.
A pikkelysömör kezelése nem abból áll, hogy krémeket váltogatunk, hanem terápiás tervet kell készíteni az orvossal együtt, és annak megfelelően kezelni. A pikkelysömör sajnos nem mulasztható el véglegesen, de a legtöbb esetben elég jó eredménnyel karbantartható.
A pikkelysömört nem liszt és nem allergia okozza. Az egészséges táplálkozás (kevesebb szénhidrát, több zöldség-gyümölcs) a pikkelysömörnek is jót tesz, de nem gyógyítja meg.

A barátnőm arra akar rábeszélni, hogy látogassuk végig a budapesti gyógyfürdőket. Szívesen mennék, de félek, hogy elkapok valamilyen fertőzést. Van okom félni?

A hazai gyógyfürdőkben megfelelő fertőtlenítőszeres tisztítás biztosított. A magas higiéniai szintet az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi. A fürdővíztől bakteriális fertőzés veszélye szinte kizárt. Bőrgombafertőzés előfordulhat. Leginkább zuhanyozók és a vizek menti, folyton nedves területek a veszélyesek. Uszodákban járványos időszakokban elkapható kötőhártyagyulladás is előfordulhat. Pár javaslat a biztonság fokozása érdekében:

  • 1, Papucsban járjon és zuhanyozzon.
  • 2, Használjon védőszemüveget úszáskor
  • 3, Közlekedés során védekezzen a megfázás ellen megfelelő meleg ruházattal.

Dr. Kádár János

28 hetes terhesen a Zsóry gyógyví­z ártalmas lehet-e a babának, ha egyébként semmilyen panaszom nincs?

Igen, terhességben nem ajánlott!


Dr. habil. Varga Péter

PCO - ajánlott-e a balneo-, vagy más egyéb terápia, vagy nem?
Hány kezelés bizonyult eredményesnek?
Parádfürdőn is léteznek a problémámra kezelések? Milyenek?

PCO - ajánlott-e a balneo-, vagy más egyéb terápia, vagy nem?
Ajánlott.

Hány kezelés bizonyult eredményesnek?
Általában 9-15 alkalommal végzett KOMPLEX kezelés (gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, magnetoterápia, gátizomtorna, esetleg klinikai pszichológiai tanácsadás, sz. e. egyedileg mérlegelt egyéb terápia egy kúrán belül) ajánlott a siker reményében - a diéta, testsúlycsökkentés és a gyógyszeres kezelés (Merckformin) mellett.

Parádfürdőn is léteznek a problémámra kezelések? Milyenek?
Igen. A kezelések részleteit illetően a kórház illetékeseit kellene felkeresni és náluk érdeklődni.

Dr.Varga Péter

Vállfájdalomra milyen terápiás javaslata van? Nyaki csigolyáim vannak elmeszesedve, és ebből adódóan sokszor hónapokig erős fájdalmaim vannak a jobb vállöv környékén. A vállízületnek elvileg semmi baja, az orvosok szerint a nyaki csigolyáim okozzák a panaszokat.

Érdemes lenne súlyfürdőt kipróbálni de, ahhoz előbb nyaki röntgen szükséges és a területi reumatológus javaslata, emellett gyógytorna javasolt, szükség esetén nyaki ultrahang kezelés.

Prof. Dr. Bender Tamás

T. dr.Úr vagy nő! Kb 2 hónapja nagyon zsibbad a jobb kezem. Nyaki gerinc problémáim több, mint 15 éve vannak, de kézzsibbadás eddig nem szerepelt köztük. (Az ágyéki szakaszon kiszakadt sérvem volt a IV-V.csigolya közt, ezt műtéti úton eltávolitották l997-ben).Reumatológus fizikoterápiát írt fel, ami nem használt, így visszamentem, hogy fürdőjegyet kérjek, de helyette szteroid injeciót kaptam a nyaki gerincbe. Röntgenen is voltam, lelet: CV-VI. közötti rés ko. szűkebb. A peremek az alsó harmadban mérs. megnyúltak. A kisizületekben arthrosis jelei. A szakorvos diagnózisa pedig: Cervicobrachiális syndroma. Nyaki porckorong rendellenesség. Azt olvastam, hogy a súlyfürdő az ilyen nyaki elváltozásokra jó, mégsem javasolta most az orvos, injekciót adott és azt mondta, januárban menjek vissza fürdőjegyért. Kérdésem, miért nem jó ilyenkor a fürdő? Ha zsibbad, akkor gyulladásban van? 6 éve MR vizsgálaton is voltam a nyakammal, akkor polydiscophatia et spondylosis et scoliosis cervicali. Protrusio disci C V/VI. szerepelt a véleményben. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!Nyilván a szakorvos látta a röntgen képét, és januárban felírja majd a súlyfürdőt. Most valószínűleg úgy ítélte meg, hogy akut gyulladás van, ezért kapott szeteroidot. Más véleményt látatlanban nem tudok mondani.

Prof. Dr. Bender Tamás

Tisztelt Doktor úr! Kérem a javaslatát, hogy férjem részére milyen kezeléseket ajánlana. Ugyanis demenciája is van. Hátfájás főleg a gerinc és csípőtájon. A kérdésem még az volna, hogy van -e a kórházban szobabicikli. Köszönettel, előre is.

A demencia előrehaladottságának függvényében javasolható vagy ellenjavallt a balneológiai terápia. Első lépésként háziorvosi vizsgálat javasolt, aki a beteg állapotától függően tájékoztat a további lehetőségekről.

Tisztelt Doktor úr! Van nekem egy elég régi mozgásszervi problémám. Mégpedig csípőizületi rések beszűkültek. SUBchondralis sclerosis figyelhető meg. Mindkét oldalon protuberancia acetabuli ábrázolódik. Vélemény: Coxarthrosis. Nagyon szeretnék önökhöz bejelentkezni,mivel tudomásom van róla, hogy Önök nagyon profik, egy kúraszerű bent fekvésre. Állítólag Önök majdnem, hogy csodát tesznek. Valaki, aki rosszabb helyzetben volt, és tőlem idősebb, még ma is áldja Önöket. Kérem szíves válaszát a lehetőségről. Köszönöm.

Háziorvosi beutalóval a területileg illetékes reumatológia javaslata alapján kezdeményezhető kórházi, kúraszerű ellátás. 

Tisztelt Doktor úr! Anyukámnak súlyos balesete volt (71 éves), a fejére esett, a Pécsi Idegsebészeti Klinikán műtötték. Agysérülése a csodával határos módon nincs, a régi dolgokra emlékszik, de a balesetre és annak körülményeire nem, nem mindig van tisztában a jelenlegi helyzettel sem. Hazajövetele után szeretném ha további rehabilitációban részesülne, szeretném megtudni, milyen lehetőségeink vannak, akár fizetős rendszerben is.

Rehabilitációs Központ szakorvosával történő konzultáció javasolt a további esetleges terápiákkal kapcsolatban.

Tisztelt Doktor Úr! Az MRI leletem Hernia disci L.VI med.l.d. mai grad. McKenzie tornát végzek, s egyre jobban vagyok. A kérdésem, ön szerint a súlyterápia ajánlott-e nekem, s esetleg milyen balneoteráoiás eljárás lehetne jó? S mivel a közelemben nincs ilyen fürdő, ott lakással tudnám megoldani, hány napos intenzív kúra szokott már eredményes lenni? Köszönettel!

Ha egyre jobban van, akkor most nincs értelme más kezelésnek. A súlyfürdő hasznos de csak kúraszerűen, mint ahogy a balneoterápia is. Ez legalább 15 kezelés egy kúrában.

Prof. Dr. Bender Tamás

Legnépszerűbb gyógyfürdők