Tudnivalók

Érszűkület (végtagkeringési zavarok); keringési zavarok; szív- és érrendszeri betegségek

Az emberi szervezetben három érrendszer látja el a keringési feladatokat: verőerek (artériák), visszerek (vénák) és nyirokerek rendszere (limfatikus rendszer). Keringési zavarok leggyakrabban az alsó végtagokban jelentkeznek, az artériás és a vénás rendszer elégtelenségeként. A verőerek szűkülete esetén fájdalom, zsibbadás, hidegségérzés a vezető tünetek. 

2017. február 22.

Tudnivalók

Vizelet- és/vagy széklet inkontinencia

Az inkontinencia a vizelet- vagy székletürítés szabályozhatatlan voltát jelenti a záróizmok hibás vagy elégtelen működése következtében. Lényegesen gyakoribb a vizelettartási képtelenség, és bármilyen életkorban előfordulhat, de az esetek többségében nőknél, és a változó korban jelentkezik.

2017. január 24.

Tudnivalók

Vérzékenység

A vérzékenység (hemofilia) a véralvadás zavarát jelenti. Lehet veleszületett és szerzett. A veleszületett forma genetikai öröklődést mutat, többnyire férfiaknál jelenik meg, a nők a hajlam hordozói. A szerzett forma fertőző, illetve daganatos betegségek szövődményeként jelenhet meg, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordul, főleg az úgynevezett nem szteroid gyulladás gátlók, vagy az alvadást gátló szerek (vérhígítók) esetében. 

2016. december 19.

Tudnivalók

Allergia

Ha az allergén túlzott reakciót vált ki, a szövetekben gyulladásos folyamat jelentkezik a különböző felszabadult anyagok hatására (allergiás reakció légutakban, szemen, bőrön, emésztőrendszerben). Súlyos esetben az allergia sokkos állapotban nyilvánul meg, ami életveszélyt jelent, és azonnali orvosi ellátást igényel.

2016. december 12.

Tudnivalók

Terhesség

A terhesség (graviditás, másállapot, várandósság, áldott állapot) a hímivarsejt és a petesejt egyesülésével kezdődik. Egészséges viszonyok között ez a magzati fejlődés indulása. A rendszeres havi vérzés megszűnésének észlelése a terhesség negyedik hetét jelenti. A terhesség lefolyását a hetenkénti, illetve havonkénti változások jellemzik.

2016. december 1.

Legnépszerűbb gyógyfürdők